Transcendente meditatie, deel 1

Transcendente meditatie, deel 1

En dan nu even iets spiritueels, iets van hogere sferen. Namelijk: Transcendente meditatie, afgekort ook wel TM.

Meditatie wordt door vele gezien als ‘moeilijk’. De gedachten op nul zetten is doorgaans niet iets dat iedereen van een leien dakje af gaat, gedachten zweven namelijk altijd door ons hoofd, ook zonder dat we er bewust van zijn: vanaf het moment dat we opstaan tot aan het moment dat we in slaap vallen. Zelfs tijdens dat ene moment van de dag dat we ons even ontspannen schieten de gedachten evengoed door het hoofd. Boodschappen, herinneringen, deadlines, problemen: de hersenen staan eigenlijk nooit stil. Best vermoeiend als je hier zo over nadenkt…

Transcendente meditatie is in de laatste halve eeuw populair geworden. In 1957 luidde leerling Maharishi Mahesh Yogi de ‘beweging tot spiritueel herstel van de wereld’ in. Dit was het begin van de verspreiding van Transcendente meditatie.

Volgens Maharishi is deze vorm van meditatie zo oud als de mensheid en zijn er van tijd tot tijd verlichte leraren geweest die de vorm in zijn zuiverheid moesten herstellen. Onder andere Boeddha en Jezus behoren tot deze leraren.

Vandaag de dag hoeft men gelukkig niet verlicht te zijn om de meditatie te kunnen beoefenen. Iedereen kan het, zolang we er maar voor open staan.

En dat is fijn om te weten, want Transcendente meditatie staat garant voor meer energie, succes en geluk. Het is zelfs zeer gemakkelijk aan te leren en overal uit te voeren, zolang je maar gemakkelijk zit. Het kan dus thuis, maar ook in de bus, de trein of in de auto mits je natuurlijk niet zelf achter het stuur zit 😉

Wereldwijd zijn er diverse centra waar bevoegde leraren je leren om deze vorm van mediteren toe te passen. Er zijn zelfs leraren die bereid zijn om te reizen zodat zij je bekend kunnen maken met TM. Een cursus bestaat uit zeven stappen, die elk op een andere dag plaatsvinden. Per keer duurt de les één tot anderhalf uur.

Volgende week zal ik wat dieper in gaan op de wijze waarop je TM thuis kunt beoefenen en alle voordelen die het met zich meebrengt.