Tattood up

Tattood up

Jamura Vrooman

Tatoeages zijn tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Menig Nederlander, jong & oud, loopt met tekeningen op het lichaam rond. Een vrij gewaagde stap, aangezien een tattoo een keus voor het leven is. Het verwijderen ervan is niet alleen zeer pijnlijk en duur, maar zal ook altijd een litteken achterlaten. Weghalen is dus niet de meest voor de hand liggende optie. Het plaatsen van een tattoo is iets dat weloverwogen moet worden, wat helaas niet altijd gebeurd. De markt van het verwijderen van tattoo’s zal in de loop der jaren dus vast groter en beter worden.

Nog voordat het een hype werd, werden tattoo’s vooral geassocieerd met grote stoere zeelieden die een anker of een zeemeermin lieten tatoeëren. Toch zijn tatoeages duizenden eeuwen oud. Zo zijn ze gevonden op de huid van Egyptische mummies, welke dateren van 2000 voor Christus. Ook Otzi de ijsmummie had maar liefst 59 tatoeages en hij leefde zo’n 5350 jaar geleden! De Europeanen hebben deze vorm van kunst ontdekt bij de Amerikaanse Indianen, die ook niet vies waren van tekeningen op hun hele lichaam en gezicht (!).
Er zijn internationaal gezien veel redenen om voor een tattoo te kiezen. Bij de Nieuw Zeelandse stam de Maori betekend het bijvoorbeeld status! Zeelieden gebruikten het vooral zodat ze herkend zouden worden bij verdrinking en in sommige culturen is het gebruikelijk om iemand te tatoeëren als hij of zij volwassen wordt. Maar in de Europese cultuur is het vooral esthetisch, oftewel: ter versiering van het lichaam. Een fijne bijkomstigheid is dat men er oneffenheden zoals brandwonden of littekens mee kan verdoezelen. Daarvoor in de plaats zal er wel levenslang een tekening ter vervanging staan.

Het principe van een tattoo is door middel van kleine naaldjes die voorzien zijn van inkt, door de lederhuid te prikken. Hiervoor wordt een speciale machine gebruikt zodat de naaldjes meer dan honderd keer per seconde op en neer gaan. Als je een tatoeëerder aan het werk ziet dan lijkt het alsof hij gewoon een simpele tekening maakt met een elektrische pen. Maar makkelijk is het dus helemaal niet! Probeer maar een strakke lijnen te tekenen met een trillende pen…
Het zetten van een tattoo biedt vele mogelijkheden. Namen, teksten, portretten, symbolen of versieringen zoals bloemen. Er zijn ook trends zoals “Tribals” en Chinese tekens (jaren negentig), maar verstandig is om niet mee te doen aan een trend die van tijdelijke duur is, aangezien de tattoo dat absoluut niet is. Een tekening met een verhaal, een achterliggende gedachte en een persoonlijke betekenis zijn dus betere aanleidingen om voor de naald met inkt te kiezen.
In één van mijn vorige columns heb ik een vorm van tatoeëren al besproken, namelijk het ‘tatoeëren’ van make-up, ook wel: permanente make-up genoemd. Het grootste verschil is dat de permanente make-up niet levenslang blijft zitten en dus bijgehouden moet worden na verloop van tijd. Toch wel een iets veiliger idee, lijkt mij zo…