In Holland staat een Huis: Sauna van Egmond

In Holland staat een Huis: Sauna van Egmond


Midden in een woonwijk te Haarlem staat een groot huis. Misschien een grote villa, maar zeker niet iets waar je een complete spa & welness in verwacht. We zijn dan ook wat terughoudend als we de spa betreden, want dit zijn we niet gewend! Ook de entree neemt ons wantrouwen niet weg: het is klein en donker.We worden vriendelijk welkom geheten en nadat we ons hebben omgekleed gaat de wondere wereld van Sauna van Egmond voor ons open….

We beginnen de dag in het restaurant / bar gedeelte, of zeg maar gerust: in een bruin café. Heerlijke banken, houten muren en balken, talloze kaarsen, schilderijen, tierelantijntjes en andere heerlijke knusse details! De donkere ruimte met veel sfeerverlichting zoals kaarsjes en gedimd licht, doet ons denken aan een blokhut in de bergen. Een bruine kroeg, waar de Bourgondische levensstijl centraal staat. In het midden van het “café” staat een bar, waar men gezellig aan zit te kletsen. Om ons heen vooral veel stelletjes met mokken koffie en

dampende theekoppen met brownies.

Niks geen witte muren, strak interieur of klinische taferelen. Gewoon Hollandse gezelligheid: knus en sfeervol! Dit thema wordt redelijk consequent doorgezet door het hele pand, op een paar Arabische uitschieters na. Het pand is overigens een stuk ruimer dan we in de eerste instantie dachten! Don’t judge a book on it’s cover.

Op de benedenverdieping bevinden zich diverse faciliteiten, waaronder de sauna’s en het zwembad. Hier gebeurt het zeg maar allemaal. Het zwembad geeft mooi licht in contrast met de donkere ruimte eromheen. De sauna’s zijn bloedjeheet, minstens 80 graden. Gelukkig hoeft men maar drie stappen te zetten om af te koelen onder een koude douche of het ruime dompelbad.

Vanaf deze verdieping lopen we de tuin in, wederom een zeer gemoedelijke sfeer met veel planten, hout, tuinstoeltjes en verschillende faciliteiten. Leuk detail en zeker de moeite waard om even uit te proberen als je in de tuin staat: “de jungledouche”! Dit is een muur met planten en stenen, waar door middel van knoppen verschillende vormen van water uit komt. Zo kun je o.a. kiezen voor een stevige regenbui ter afkoeling, maar ook voor wat subtiele condens. Uiteraard wel even alle knopjes uit proberen…!

Heel erg leuk zijn de bakstenen muren die zich buiten bevinden. De stenen zijn schots en scheef gemetseld, met grappige details ertussen, zoals een klokje of ouderwets speelgoed.

Ook de tuin biedt meer ruimte dan je denkt. Aan beide kanten zitten deuren, die ons naar bijzondere kamers brengen, waaronder het Caldarium. Een prettige, lichte ruimte met verwarmde marmeren banken, in Romeinse stijl. Hier wordt gebruik gemaakt van lichttherapie. Het is een goede ruimte om bijvoorbeeld een boekje te lezen.

Voor de rokers is een speciale kamer ingericht, waar over te discussiëren valt. Het zogenaamde ‘Nicotarium’ is een hui
Tussen de saunagangen door, worden we op de derde verdieping tweemaal in de watten gelegd met een massage, waarvan één een ontspannende lichaamsbehandeling is. Van top tot teen worden we gescrubt, gemasseerd, ingesmeerd met cremetjes en ingewikkeld in papier, zodat de crème optimaal intrekt. Zacht als een perzikje lopen we de behandelingskamer na bijna een uur uit.skamer met banken en open haard (zonder vuur). Het is een slimme oplossing voor regenachtige dagen, dat is een feit. Maar of je met je schone lichaam in de stinkende rook wilt zitten is nog maar de vraag. Dan liever in de buitenlucht! Of stoppen met roken.

De nek- en schoudermassage is ook erg goed. De knopen worden flink aangepakt. Na de massage zijn ze zowaar allemaal verwijderd en gaan we weer soepel door het leven. De vraag is natuurlijk: voor hoe lang?

We rusten uit bij de open haard op zachte banken, naast “het bruine café”. Kopje thee + brownie + magazine = fantastisch! Ook hier weer bakstenen muren, weliswaar zonder grappige details en een stuk netter gemetseld dan in de tuin. In deze ruimte is ook het restaurant, waar we in de middag onze lunch eten. De lunchkaart past geheel bij het Bourgondische concept: boterhammen, grote salades, saté en klassiekers zoals het broodje mozzarella. Geen culinaire hoogstandjes, wel lekker en genoeg keuze voor iedereen.

En dan. Hét absolute Unique Sellingpoint: de huiskamer-bioscoop! Op de tweede verdieping is een grote kamer ingericht als huiskamer / ouderwetse kruidenier uit de jaren ‘30. Inclusief vooroorlogse attributen zoals een radio en koekblikken. In de kamer staan waanzinnig zachte banken, loveseats en grote fauteuils in treinvorm opgesteld, welke allemaal uitkijken naar het grote scherm dat zo’n drie keer per dag naar beneden rolt voor de film. Ge-wel-dig! Op een lijstje bij de deur kan men zien welke film op welk tijdstip plaatsvindt. En wat is er nou lekkerder dan na een sauna ronde heerlijk onderuit gezakt op een donzige bank met een kopje thee naar een film te kijken? Hulde! Voor ons een reden om vaker naar deze sauna te gaan.

STREAMERS

–       Niks geen witte muren, strak interieur of klinische taferelen. Gewoon Hollandse gezelligheid: knus en sfeervol!

–       We rusten uit bij de open haard op zachte banken, naast “het bruine café”. Kopje thee + Brownie + magazine = fantastisch!

–       In de kamer staan waanzinnig zachte banken, loveseats en grote fauteuils in treinvorm opgesteld, welke allemaal uitkijken naar het grote scherm dat zo’n drie keer per dag naar beneden rolt voor de film.