Schroefdop versus kurk

Schroefdop versus kurk

 

Tegenwoordig kom je veel schroefdoppen tegen in plaats van kurk.

De afwijking in geur en smaak van een wijn (kurk) wordt veroorzaakt door besmetting met een bacterie of schimmel die trichlooranisol vormt.

De schimmel die hier gevoelig voor is leeft op kurkbomen. Komt die schimmel in aanraking met chloor. ( in veel ruimtes als ontsmettingsmiddel aanwezig) dan wordt tca gevormd.

Kurk heeft dus een verhoogd risico maar tca kan ook op andere manieren in wijn terecht komen. Gebrekkige hygiëne, of geïmpregneerd hout. Dus zelfs met een kunststof kurk en schroefdop kan een wijn een tca besmetting hebben. Voor de kwaliteit van de wijn maakt het geen verschil of het uit schroefdop, kunststof of een kurk heeft.

Conclusie: Een wijn met een kurk is niet perse een betere wijn en ook een wijn met schroefdop kan besmet zijn met de schimmel tca.

 

Judith Cyrus

Wine & Cocktails

 

About admin